Забележителности в Благоевград

Несъмнено Благоевград е един от най-харесваните и предпочитани градове както за живеене,  така и за кратък отдих.Заобиколен от три големи планини: Пирин, Рила и Влахина планина, разположен по поречието на Благоевградска Бистрица и р.Струма, градът със своя  благоприятен климат и чист въздух впечатлява туристи от различни краища на страната ни и дори от чужбина.

Местата, които непременно трябва да посетите са:

Квартал Вароша

Безспорно една от най-запомнящите се забележителности в града. Тесни калдъръмени улички, уникална архитектура, разнообразни занаяти и исторически паметници посрещат жителите и гостите на Благоевград в стария квартал „Вароша”. Той е съхранил будния си дух от епохата на Възраждането в малките раздвижени къщички. „Вароша” е разходка от едно изкуство към друго. За благоевградчани и гости на града „Вароша” означава история, традиции, както и място за разходка и отдих.

Парк Бачиново

Райското кътче, любимото място за релакс, разходки, спорт и развлечение за гражданите и гостите на областния град.Паркът се намира на 3 км. над областния център. От там минава пътя за село Бистрица, курорта Бодрост, резерват Парангалица и хижа Македония.До парка се стига и по пешеходна алея по другия бряг на река Бистрица. На път за парка се минава покрай Баражите, любимо място за къпане под падащите от 3 метра води на реката.От години в парка има езеро, с водни колела във формата на лебеди, а от тази пролет наравно с лодките водите порят и две двойки бели и черни холандски лебеди. Компания на изкуствените и естествени красиви птици правят и ято патици. Всички те обитават езерото в хармония и мирно съвместно съществуване. В парк Бачиново е открит  и въжен парк "Коколандия". Атракцията е единствена по рода си в региона и представлява ред от въжени предпятствия. Въжен парк "Коколандия" е проектиран на 4 нива, съобразени с възрастта на децата - от 3 до 5, от 5 до 8, от 8 до 14 и за деца над 14 -годишна възраст.

Рилски манастир

Разположен е на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – 300-400 на брой. Рилският манастир е създаден през 30-години на Х в. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Тя е най-голямата и най-почитаната българска обител.

Стобските пирамиди

Едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Стобските пирамиди се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.
От черквата до върха на пирамидите предстои приятна 40-минутна разходка, неподвластна на годишните сезони. Пред погледа се открива изключително красива гледка – високи конусовидни кули от земна пръст, понякога с височина 7-8 метра, образувани в резултат на вековна ерозия и изветряване, а отгоре – поставени като шапка или чадър – широки каменни блокове, наподобяващи плочести шапки върху огромни гъби. Пирамидите са изваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40 м речно-ледников шлейф (споени с глина едрозърнести пясъци), натрупан в полите на планинския слой. Материалът е донесен от топещите се ледници, които някога са покривали високите части на Рила планина. Разнородният състав на пръстта и слабата спойка улесняват бързото рушене. Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа – едни пирамиди умират, а други се раждат.

Ски-център Бодрост

30 км асфалтов път североизточно от Благоевград. Кабинковият лифт се изкачва под един от най-високите върхове в Рила планина- "Исмаилица". Климатичен курорт с местно значение. Обширни поляни на надм. вис. 1 150 м сред естествени смесени иглолистни и широколистни гори – бреза, трепетлика, бук, бял бор, смърч, ела; в околностите боровинки, малини, ягоди, гъби. През местността тече р. Благоевградска Бистрица, която образува множество водопадчета и вирове. Удобни места за спортуване и риболов. Местността е удобен изходен пункт за краткотрайни излети до красиви местности и природни образувания (Добро поле, Орлите, Марков камък, хижа “Македония” и др.)   

Резерват „Парангалица”

Един от четирите резервата в Национален парк „Рила”.В "Парангалица" се съхранява една от най-величествените вековни иглолистни гори на Рила. Между 1750 и 2000 м.н.в. са чистите смърчови (75%) смърчово-белмурови гори. Официално е признато, че тук са едни от най-благоприятните условия за развитието на смърча в Европа. За пейзажа в "Парангалица" са характерни ледниковите форми: циркуси, трогови доини, морени. Широко разпространени са и каменните сипеи. Тук се извисяват върхове Езерник, Юмерджик, Голям Мечи връх, Узуница. В резервата са забранени всички дейности, които нарушават естественото състояние на невероятно красивата му природа..